Gyakran keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy mit lehet tenni abban az esetben, amikor a gyermekgondozás céljából kivett fizetés nélküli szabadság leteltét követően a munkáltató nem kívánja a kismamát visszavenni. Érdemes ezt tehát szemügyre venni.

kismama.jpgElsőként is azt szükséges tudni, hogy a 2012. július 1. napjával hatályba lépő új Mt. a felmondási tilalmat kizárólag a fizetés nélküli szabadság időtartamára tekintettel ismeri. Ebből az is következik, hogy például a GYED Extra ideje alatt a visszatérő kismama – minden ezzel ellentétes hivatalos kommunikáció ellenére - elbocsátható. A korábbi szabályozás ezzel éppen ellentétes volt. A Széll Kálmán Terv ugyanakkor lazítani kívánta a munkáltatókra rakódó terheket, mely sikerült. Az Mt. 66.§ (6) bekezdés alapján a gyermek 3 éves koráig az anya, illetve a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonya megszüntethető amennyiben a képzettségének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő munkakör nincsen vagy a felajánlott ilyen munkakört a munkavállaló elutasítja. Ezt átszervezéssel a munkáltató nagyobb gond nélkül meg tudja oldani. Amennyiben a kismama a munkahelyére visszatér, számára az eredeti munkakörét kell biztosítani. Ettől abban az esetben lehet eltérni, amennyiben ez azért nem lehetséges, mivel a munkáltató az eltelt időben átalakult, így azt kivitelezni nem tudja. Az nem jogszerű érv ugyanakkor, hogy egy másik munkavállaló már felvételre került, akivel elégedettek. Amennyiben a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát megszünteti, abban az esetben az Mt. 68-70.§-ai alapján a munkavállaló részére felmondási idő jár, azaz a munkaviszony csupán annak elteltével szűnik meg. A felmondási idő felére az Mt.70.§-a alapján a munkavégzés alól a munkavállalót fel kell menteni. Amennyiben ez bekövetkezett, a munkavállaló már máshol munkába is állhat. Ennek egyetlen akadálya ugyanis az, hogy fizikálisan egyszerre 2 helyen nem tud munkát végezni. Ez ugyanakkor a felmentés időtartamának felét követően már nem probléma. Meg kell váltani a munkavállaló szabadságát is. Szabadság ugyanakkor csupán a munkában töltött idő után jár az új Mt. alapján. Fizetés nélküli szabadság esetén ez az első 6 hónap vonatkozásában áll fenn. Azt követően szabadsága az Mt.115.§(2)(d) bekezdés szerint már nem keletkezik a munkavállalónak. A végkielégítésre az Mt. 77.§-a vonatkozik. A jogosító időbe itt a fizetés nélküli szabadság időtartama is beleszámít.

Javaslatok:

Ameddig lehet, a gyermekkel otthon kell maradni. A visszatérési szándékot a munkáltatónak be kell jelenteni. Ne felejtsük el azt sem, hogy a feleknek, azaz a kismamának is, együttműködési kötelezettsége áll fenn a másik féllel szemben. A fizetés nélküli szabadság a kismama által bejelentett időpontban, de legkorábban a bejelentés közlését követő 30. napon szűnik meg az Mt. 133.§ (2) bekezdése alapján. Amennyiben a kismamát a munkahelyen piszkálják, illetve a munkavégzését ellehetetlenítik abból a célból, hogy elmenjen, hátrányos megkülönböztetéssel állunk szemben. A megalázó magatartás zaklatást, a munkaviszony megszűnése közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósít meg. Hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyekben a bíróság előtt a munkáltatót terheli a bizonyítási kötelezettség, azaz az, hogy a felmondása világos, valós, okszerű volt ÉS nem volt kapcsolatban az anyasággal. Zaklatás esetén pedig a tényállást tudja cáfolni.

Amennyiben a munkaviszonyt a munkáltató jogellenesen megszünteti, a közléstől számított 30 napon belül pert kell indítani ! A határidőre ügyelni kell. A keresetlevélben hivatkozni kell a munkaviszony megszüntetésének a jogellenességére, anyaságon alapuló hátrányos megkülönböztetésre, illetve visszahelyezést is lehet kérni az Mt. 85.§ (1) (a) bekezdése alapján. Kártérítésre abban az esetben, amennyiben a kismama még fizetés nélküli szabadságon van, lényegében nincsen mód. Ez a 2012. július 1. napjával hatályba lépő új Mt. „vívmánya”. Sajnálatos módon a törvényhozás a Kúria kérése ellenére sem szigorított a jogellenes munkaviszony megszüntetés szabályain, hanem helyette olyan szabályokat vezetett be, mint például, hogy késedelmi kamat a munkabér késedelmes fizetése esetén már nem jár, kivéve ha a felek ebben megállapodnak. Ehhez sok sikert mindenkinek. Ezen túlmenően bevezették az előszerződést, valamint az általános szerződési feltételeket a munkajog világába, melynek értelmét még senki nem tudta megtalálni.                                            

KÁ 

Szerző: FSZDL  2014.06.26. 11:18 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amunkajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr66421191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noras 2014.07.09. 20:55:47

Tisztelt Uram!

Orommel olvastam fenti cikket, nagyon vilagosan irja le, mire ugyeljenek a kismamak.

Privat uton hogyan lehet felvenni Onnel a kapcsolatot? A fentiek alapjan probalom beilleszteni az en tortenetemet, de ebben a segitsegere lenne szuksegem, egyelore itt.

Osszel lesz 3 eve, h szultem. Helyemre felvettek valakit, akkor hatarozatlan idore -a hr allitotta, h mas pozicioba, ami elotte letezett, de ez lehetetlen, mert mi voltunk az elsok ezen az egysegen. Az illeto elment. Egy tarsosztalybeli latta el a feladatokat,mert atszervezes tortent. Tavaly nem volt helyem,igy maradtam Gyesen. Az iden ujra atszervezes volt, a fenti tarsosztaly mas szervezeti egyseg ala tartotik, hozzam pedig gyakorlatilag 3 ember, plusz a felettesek. Nem hiszem, hogy ennek a par embernek kell egy felettes a jelenlegin kivul, akit most helyeztek be, de nem az en poziciomba.

Ha bejelentem, hogy visszamennek a Gyes utani elso napon, feltetelezhetoen egy kedvezotlen allast ajanlanak fel, amit nem all szandekomban elfogadni.
1. Ha a Gyesem 11.-en lejar, hogyan alakul a felmondasi ido? Erre jar az alapber?
2. A szabadsagot nem szukseges letolteni ez esetben, azt megvaltjak, ugye?
3. El kell latnom a csaladom, allast keresek. Ha felvesznek valahova, gondolkodom, hogy csak masodlagos mnkaltatokent allok munkaba, 8 oraban. Majd a Gyes lejarta utan, az elsodleges cegem felmondasat kovetoen teljesjogu alkalmazott szeretnek lenni. - ha en mondanek fel, elesnek a vegkielegitestol, ugy gondolom. Igy mukodne?
4. A Gyes lejarta kornyeken esedekes az ovodaba szoktatas is. Ha 11.-en jar le es a gyermekem lebetegszik, akkor 12.-ere mar tappenzes papirt kellene kernem, vagy mar nem vagyok alkalmazott? Vagy a felmondas akkor lep eletbe, ha a tappenzrol a gyerkoc visszater oviba?

Nagyon nagyon koszonom valaszat!

FSZDL 2014.07.10. 14:59:00

Kedves Levélíró !

örülök, hogy a blogunkat olvassa, és hogy azt használhatónak tartja. A kérdéseire a válaszok a következők:

-Alapból ugyanazt a munkakört kell felajánlani a munkáltatónak, kivéve, ha ezt nem tudja ténylegesen mert átszervezés történt. Az, hogy a helyére felvesznek valakit nem megfelelő indok. Az Ön esetében azonban úgy értem, hogy átszervezés történt. Ebben az esetben, amennyiben a munkahelyére visszatér, a felmondási védelem megszűnik (illetve a gyermek 3 éves koráig picit nehezített a munkáltatói felmondás), és világos, valós, okszerű indoklással a munkaviszonya megszüntethető olyan okkal, amely a kismama státuszával NINCSEN semmiféle összefüggésben. Ebben az esetben felmentési időre járó juttatásra és végkielégítésre jogosult. A felmondási idő felére a munkavégzés alól fel kell menteni, és az egész időszakra megilleti az alapbére. A munkavégzés alóli felmentés idejére kereshet más állást. A szabadságot a munkáltató bármikor kiadhatja, a felmondási idő alatt is, de az nem eshet a munkavégzés alóli felmentés idejére. Amennyiben a szabadságot nem adják ki, akkor meg kell váltani. Azt kell tehát megnézni, hogy a munkavégzésre rendelkezésre álló időszak alatt mennyi adható ki fizikálisan. Példa, van 30 nap szabadsága (6 hét) és a felmondási ideje is 30 nap. Ebben az esetben a munkavégzés alóli felmentés ideje 15 nap. A másik 15 napra ki lehet adni szabadságot, ami 11 szabadságnap leh matematikailag, a többit meg kell váltani. Végkielégítés akkor nem jár, ha Ön mond fel. A 4. kérdés vonatkozásában: amennyiben lejár a GYES és táppénzen van, akkor az alatt is kézbesíteni lehet a felmondást, de a felmondási idő később kezdődik el. Akkor, amikor a munkában ismét megjelenik.

üdv

Noras 2014.07.11. 11:45:27

@FSZDL: nem, en illetve mi koszonjuk a cikkeket. A gyors valaszt kulonosen!

En nem szamitok a visszavetelre, mar belenyugodtam. Megvarom, mig felmondanak a gyes lejartakor, amikor a gyerkoc betolti a 3-at. Ezert mas allast nezek. Ennek tudataban irtam a fenti sorokat is.
Ez esetben a 3. pontban megfogalmazottaknak nincs akadalya?
4. Pont. A felmondas kezbesiteset ertem. A felmondas a gyes lejartakor, 11. - e utan lep eletbe. Azonban ha ez elott a datum elott tappenzre irnak ki, 1-2 hetre, akkor alkalmazott leszek meg vagy mi lenne a statuszom?

Nagyon nagyon koszonom!

FSZDL 2014.07.11. 14:54:53

Az álláskeresésnek nincsen akadálya. Amennyiben a védettséget követően táppénzre szerez jogosultságot, akkor a munkavállalói státusza az alatt biztosított.

Hajnall 2014.08.05. 03:30:43

Kedves Ádám!

Olvastam a cikket és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Köszönöm.

"A felmondási idő felére az Mt.70.§-a alapján a munkavégzés alól a munkavállalót fel kell menteni. Amennyiben ez bekövetkezett, a munkavállaló már máshol munkába is állhat. Ennek egyetlen akadálya ugyanis az, hogy fizikálisan egyszerre 2 helyen nem tud munkát végezni. Ez ugyanakkor a felmentés időtartamának felét követően már nem probléma."

Mi történik a felmondási idővel, hogy ha már több éve itthon vagyok gyerekekkel és a munkahelyemen nem vesznek vissza? A felmondási idő felére felmentenek és a másik felével mi lesz? Be kell menni a munkahelyre a felmondási idő felényi időszakban? És, ott mit csináltatnak velem, ha eddig nem tudtak semmilyen munkát adni? Csak ott kell ülni kb 2 hétig? Vagy kérhetik, hogy könyvelőként teljesen más munkát csináljak, szereljek vagy takarítsak? Gondolom, az érdemi munkához nem hagynák, hogy hozzáférjek ennyi év kihagyás után és azután, hogy hónapok óta nem tudtak munkakört adni nekem. Vagy ilyenkor a másik fele a felmondási időnek elveszik?

Nem tudtak semmilyen munkát adni, ezért maradtam gyesen és szabin és közben munkát vállaltam másodállásban 8 órában, hogy legyen pénzem. Ha elkezd majd ketyegni a felmondási idő, akkor a mostani helyemen nem dolgozhatok majd,hanem fel kell mondanom, mert a főállásomban felmondási időn vagyok akár azon a részén, ami alól felmentenek, akár a másikon?

Köszönöm:

Hajnal

Bachelor9 2014.08.05. 13:53:50

Kedves Uram!

Gyesrol visszatero anyuka vagyok. Munkaval kapcsolatban gyors valtozas allt elo eletemben, melyben gyors segitseget kernem, holnapig kaptam hataridot.

A napokban be kell(ene) adnom a felmondasomat, mert a munkaltatom 1 eve nem talal megfelelo poziciot szamomra. Most, egy tars-cegnel sikerult elhelyezkednem, egy irodaban, legterben nekik/veluk viszonyban fogok dolgozni a regiekkel. Folyamatos viszonyt szeretnek fenntartani, egyik nap itt a amasik nap ott. Fizikailag, aktivan a regi cegemnek nem fogok dolgozni.

A regi cegem felmondast ker reszemrol, elotte pedig a nyilakozatot a fiz. nelkui szabi lemondasat. Ez igy rendben van? Kernem kell a szabadsagok kifizeteset? Vegkielegitesre egyebkent jogosult lennek az eveim soran, de mivel veluk fogok tovabbra is dolgozni, nem szeretnek rossz szajizzel kezdeni es kerni oket, kuldjenek el. Kezdemenyezhetem a kozos megallapodast? Felmondassal talan meg felmondasi idom is lenne a szerzodesem alapjan.

Nagyon varom valaszat!
Koszonettel,
Katalin
süti beállítások módosítása